specialiteiten restaurant chinees / japans (teppan yaki)

  • asia-10-2019
  • asia-02
  • asia-03
  • asia-13
  • asia-12
  • asia-11

Japanse (Teppan Yaki) keuken

teppanyakiWie de japanse keuken echt wilt leren waarderen, moet eerst trachten de geest daarvan te doorgronden. Koken is, zoals bij zoveel Japanse tradities, een kunst die in harmonie gaat met de natuurlijke rangorde der dingen. In harmonie kiest de Japanner, afhankelijk van het seizoen, die gerechten die vers voorhanden zijn. Alle ingrediënten, sauzen en zelfs schotels, kommen en kopjes, vormen een gracieus geheel, vol decoratieve mogelijkheden.

 

Deze lust voor het oog en tong, treft men eveneens in het open grillgedeelte van Asia, de Teppan Yaki-grillroom. In dit aparte gedeelte van het restaurant vertoont de Japanse chefkok zijn vingervlugge kunsten met het vlijmscherpe mes, omringd door aan weerskanten opgestelde metalen grillplaten, de Teppan. De zitplaatsen rond de Teppan bieden ongehinderd zicht op het spectaculaire schouwspel in de open-grill keuken. Maar met minder mensen aanschuiven kan ook.

 

Vlees, vis en schelpdieren vinden traditioneel een weg in allerlei harmonieuze vormen naar de maag van de gasten. Teppan Yaki-menu's bestaan doorgaans uit negen a tien gangen, waarbij u de keus heeft uit aparte vis- of vleesmenu´s. Varkenshaas, Tournedos, Entrecote gevuld met knoflook, Oesters, Tong, St.Jacobsschelpen, Gamba´s vergezeld door groenten als champignons, wortel, paprika, ui, aubergine, taugés en zeewier. Alle vinden hun weg naar de metalen plaat om gegrild te worden tot een heerlijk en authentiek Japans gerecht. De Teppan schroeit het gerecht binnen enkele minuten gaar, geholpen door wat sla-olie. Iedere hap wordt vervolgens gedoopt in Ponzu of Soja-saus. Natuurlijk ontbreekt de Sakee, oftewel Rijstbrandewijn niet. Deze godendrank van gefermenteerde rijst zorgt er traditioneel voor dat bepaalde smaken of geuren niet gaan overheersen, bijvoorbeeld bij het bereiden van gegrild vlees. Bij de Teppan Yaki wordt Sakë warm geserveerd. In deze vorm vervliegt het alcohol waardoor het aroma achterblijft. Natuurlijk wordt Tappan Yaki genuttigd op Japanse wijze: niet met mes en vork, maar met eetstokjes.

 

s'Lands wijs blijft ´s lands eer tenslotte!