Skip to main content

Japanse keuken

Wie de japanse keuken echt wilt leren waarderen, moet eerst trachten de geest daarvan te doorgronden. Koken is, zoals bij zoveel Japanse tradities, een kunst die in harmonie gaat met de natuurlijke rangorde der dingen. In harmonie kiest de Japanner, afhankelijk van het seizoen, die gerechten die vers voorhanden zijn. Alle ingrediënten, sauzen en zelfs schotels, kommen en kopjes, vormen een gracieus geheel, vol decoratieve mogelijkheden.

Teppanyaki

Deze lust voor het oog en tong, treft men eveneens in het open grillgedeelte van Asia, de Teppanyaki-grillroom. In dit aparte gedeelte van het restaurant vertoont de Japanse chefkok zijn vingervlugge kunsten met het vlijmscherpe mes, omringd door aan weerskanten opgestelde metalen grillplaten, de Teppan. De zitplaatsen rond de Teppan bieden ongehinderd zicht op het spectaculaire schouwspel in de open-grill keuken. Maar met minder mensen aanschuiven kan ook.

Vlees, vis en schelpdieren vinden traditioneel een weg in allerlei harmonieuze vormen naar de maag van de gasten. Teppanyaki-menu's bestaan doorgaans uit negen a tien gangen, waarbij u de keus heeft uit aparte vis- of vleesmenu´s. Varkenshaas, Tournedos, Entrecote gevuld met knoflook, Oesters, Tong, St.Jacobsschelpen, Gamba´s vergezeld door groenten als champignons, wortel, paprika, ui, aubergine, taugés en zeewier. Alle vinden hun weg naar de metalen plaat om gegrild te worden tot een heerlijk en authentiek Japans gerecht. De Teppan schroeit het gerecht binnen enkele minuten gaar, geholpen door wat sla-olie. Iedere hap wordt vervolgens gedoopt in Ponzu of Soja-saus. Natuurlijk ontbreekt de Sake, oftewel Rijstbrandewijn niet. Deze godendrank van gefermenteerde rijst zorgt er traditioneel voor dat bepaalde smaken of geuren niet gaan overheersen, bijvoorbeeld bij het bereiden van gegrild vlees. Bij de Teppanyaki wordt Sake warm geserveerd. In deze vorm vervliegt het alcohol waardoor het aroma achterblijft. Natuurlijk wordt Tappanyaki genuttigd op Japanse wijze: niet met mes en vork, maar met eetstokjes.

s' Lands wijs blijft ´s lands eer tenslotte!

Sushi & Sashimi

Sushi (寿司) bestaat uit een hapje rijst van een paar centimeter in verschillende vormen, met daarop of daartussen de overige ingrediënten. Deze kunnen zijn: rauwe vis, rauwe garnalen, rauwe inktvis, maar ook gaar gemaakte vis, gebakken ei, of groenten. Bij de meeste soorten sushi wordt zeewier gebruikt dat in dunne velletjes wordt verwerkt.

 

Sashimi (刺身) is een Japans gerecht van verse, rauwe vis en schelpdieren die met een zeer scherp mes in dunne schijfjes gesneden wordt. De sashimi wordt geserveerd met sojasaus en wasabi. Sashimi lijkt op sushi. Het belangrijkste verschil is dat sashimi alleen uit vis of schelpdieren en versiering bestaat, terwijl sushi ook andere ingrediënten bevat.